Оцінювання небезпеки руйнування магістральних нафтогазопроводів залежно від форми поверхневих тріщиноподібних дефектів

Автор(и)

  • Є. І. Крижанівський ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська,15
  • Р. С. Грабовський ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська,15
  • О. М. Лепак ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська,15
  • І. Я. Федорович ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська,15

Ключові слова:

магістральні нафтогазопроводи, початкова та гранична форма півеліптичної тріщини, число циклів навантаження, характеристична для системи “метал труби – середовище” глибина корозійновтомної тріщини, пороговий та критичний коефіцієнт інтенсивності напружень.

Анотація

Для тривало експлуатованих сталей магістральних нафтогазопроводів, на основі методики аналітично-числової оцінки кінетики та зміни форми корозійно-втомних тріщиноподібних дефектів у процесі їх розвитку в стінці труби, встановлено умови поширення корозійно-втомних тріщин заданої форми в стінці труби для досліджуваних систем “метал труби – середовище”. Оцінено міцність та ризик руйнування експлуатованих нафтогазопровідних труб, на основі показника “опірності елемента труби росту тріщини”. Встановлено, для досліджуваних систем “метал труби – середовище” взаємозв’язок між граничною формою півеліптичної корозійно-втомної тріщини і швидкістю її розвитку. Запропоновано критеріальну залежність початкових та граничних форм тріщин, яка дає можливість оцінити небезпечність виявлених дефектів, а також інтерпретувати результати технічного діагностування досліджуваних магістральних нафтогазопроводів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

-

##submission.downloads##

Опубліковано

04.01.2016

Як цитувати

Крижанівський, Є. І., Грабовський, Р. С., Лепак, О. М., & Федорович, І. Я. (2016). Оцінювання небезпеки руйнування магістральних нафтогазопроводів залежно від форми поверхневих тріщиноподібних дефектів. Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, (1(40), 29–41. вилучено із https://nv.nung.edu.ua/index.php/nv/article/view/579

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>