До питання про визначення центра тиску рідини на тверді поверхні

Автор(и)

  • М. І. Мердух ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська,15
  • Б. І. Навроцький ІФНТУНГ, 76019, м. Івано-Франківськ, вул. Карпатська,15

Ключові слова:

центр маси, надлишковий тиск, вакуум, вільна поверхня, п’єзометрична площина.

Анотація

Наведено рівняння для визначення положення центра тиску рідини на плоскі тверді поверхні. Розглядаються випадки, коли над вільною поверхнею рідини існує надлишковий тиск або вакуум.
Дослідження проведені на основі відомої в механіці теореми Вариньйона. Зроблено порівняння з результатами, які виходять з поняття п’єзометричної площини. Отримані рівняння можуть бути використані при дослідженні стійкості та надійності гідравлічних споруд та обладнання.
Показано, що такі дослідження проводяться з умови рівності нулю суми моментів діючих сил. Обґрунтовано необхідність знаходження центра тиску рідини на тверду поверхню, оскільки момент результуючої гідравлічної сили залежить від розташування центра тиску. Наведені рівняння дають змогу визначити місце розташування точки прикладання результуючої гідравлічної сили по висоті змоченої частини плоскої твердої поверхні з врахуванням надлишкового тиску або вакууму над вільною поверхнею рідини. Що стосується розташування центра тиску по горизонталі, то він знаходиться на осі симетрії поверхні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

1 Навроцький Б. Механіка рідин / Б. Навроцький, Є. Сухін. – К.: ДІЯ, 2003. – 416 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

24.02.2012

Як цитувати

Мердух, М. І., & Навроцький, Б. І. (2012). До питання про визначення центра тиску рідини на тверді поверхні. Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, (1(31), 127–131. вилучено із https://nv.nung.edu.ua/index.php/nv/article/view/78