Вплив тиску на структуру і властивості породоруйнівних елементів системи алмаз – Fe – Cu – Ni – Sn – CrB2

Автор(и)

  • М. О. Бондаренко Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, 04074, м. Київ, вул. Автозаводська, 2
  • В. А. Мечник Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, 04074, м. Київ, вул. Автозаводська, 2
  • М. В. Супрун Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, 04074, м. Київ, вул. Автозаводська, 2

Ключові слова:

породоруйнівні елементи, тиск, температура, усадка, швидкість усадки, фази, структура, властивості, тверді розчини.

Анотація

Досліджено залежності усадки і її швидкості у процесі спікання алмазовмісних матеріалів на основі порошків заліза, міді, нікелю, олова і дибориду хрому від тиску і часу, а також структуру і мікромеханічні властивості зразків. Виявлено, що швидкість усадки стрибкоподібно змінюється і відображує у такий спосіб структурно-фазові перетворення в системі, що спікається. Обговорюються причини зміни структури і властивостей таких матеріалів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

1 Бондаренко М.О. Вплив умов спікання на кінетику усадки і механічні властивості породорунівних вставок системи алмаз-Fe-Cu- Ni-Sn / М.О. Бондаренко, В.А. Мечник, М.В. Супрун // Розвідка та розробка нафтових та газових родовищ. – 2009. – № 3 (32). – С. 18-22.
2 Бондаренко Н.А. Основы создания алмазосодержащих композиционных мате-риалов для породоразрушающих инструментов / Бондаренко Н.А., Жуковский А.Н., Мечник В.А. – К.: Ин-т сверхтвердых материалов им. В.Н. Бакуля НАН Украины, 2008. – 456 с.
3 Савицкий А.П. Жидкофазное спекание систем с взаимодействующими компонента-ми / Савицкий А.П. – Новосибирск: Наука, 1991. – 184 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

23.06.2009

Як цитувати

Бондаренко, М. О., Мечник, В. А., & Супрун, М. В. (2009). Вплив тиску на структуру і властивості породоруйнівних елементів системи алмаз – Fe – Cu – Ni – Sn – CrB2. Науковий вісник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, (3(21), 79–84. вилучено із https://nv.nung.edu.ua/index.php/nv/article/view/309