Застосування SOLIDWORKS у процесі статичного балансування під час проєктування геометричних параметрів конструкції колінчастого вала - Гордєєв, А. І.; Костюк, Н. О.; Гороховський, В. О. (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas, 2026)
В роботі розглянуто вирішення актуальної науково-технічної задачі, а саме створення методології статичного балансування складних систем, що обертаються на прикладі процесу проектування конструктивних параметрів колінчастих валів із допомогою програмного продукту SolidWorks, що дає можливість прискорити процес статичного балансування ще в процесі проектування, підвищує точність процесу та зменшує час на проведення остаточних експериментальних досліджень по вибору маси та місця прикладення противаги. Запропоновано послідовність виконання дій при реалізації методології статичного балансування колінчастого валу в процесі проектування. Проведено графічну візуалізація у SolidWorks Motion траєкторії руху центральної точки діаметра корінної шийки колінчастого вала при обертанні, як не збалансованого так і збалансованого. З отриманої траєкторії руху центральної точки діаметра корінної шийки не збалансованого колінчастого вала встановлено, що биття у крайніх точках становить 0,103 мм., що говорить про необхідність встановлення противаги для усунення дисбалансу. Для підвищення точності та швидкості процесу балансування колінчастого вала в середовищі SolidWorks розроблено спеціальний макрос, який автоматизує основні етапи визначення маси та розташування противаги. Програма автоматично зчитує масові характеристики деталі, визначає зміщення центра мас відносно осі обертання, розраховує необхідну масу противаги, формує ескіз її геометрії та створює тривимірну модель противаги з передбаченими конструктивними елементами кріпленнями. Це дозволяє отримати остаточно статично збалансовану модель колінчастого вала, готову до подальшого аналізу або виготовлення.