МЕТОД СИНТЕЗУ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ РІВНЯ ВОДИ У р. ДНІСТЕР ЗАЛЕЖНО ВІД ПОГОДНИХ УМОВ - Горбійчук, М. І.; Пендерецький, О. В. (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas, 2010)
Розроблено новий метод синтезу математичних моделей складних екологічних процесів, який ґрунтується на теорії генетичних алгоритмів. Синтез моделей здійснюється поетапно. На першому етапі із процесу виділяється гармонічна складова з некратними частотами, а на другому – модель процесу шукається у вигляді полінома певної степені. Ефективність методу підтверджена моделюванням зміною рівня води у р. Дністер залежно від погодних умов.