Розробка системи контролю фізико-механічних властивостей гірських порід за допомогою методів нечіткої кластеризації - когуч, Я. Р.; Кукурудз, С. В.; Королик, В. М.; Сабат, Н. В.; Чигур, І. І.; Шавранський, М. В. (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas, 2009)
Розглянуто питання кластеризації даних методами нечіткої логіки. Описано алгоритм кластеризації. Проаналізовані необхідні для проведення кластеризації вхідні дані і розроблено програмне забезпечення на основі пакету Matlab. Описано алгоритм роботи програми нечіткої кластеризації і наведено результати її роботи. Спроектована система автоматизованого контролю властивостей гірських порід на основі нечіткої кластеризації і системи “Контур-2”.