Геоекологічні особливості Карпат і Передкарпатської нафтогазоносної провінції як зони рекреації - Лабій, Ю М. (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas, 2009)
Геологічна будова Карпат впливає на життєдіяльність організмів. Процеси формування геологічного середовища і осадові породи продукують фізичні поля і випромінювання, що активізують біохімічні реакції.