Перспективи використання спеціалізованих геоінформаційних систем у нафтогазовому комплексі - Клід, Н. Б. (Scientific Bulletin of Ivano-Frankivsk National Technical University of Oil and Gas, 2009)
Управління об’єктами газопостачання потребує використання сучасних комп’ютерних технологій, оскільки вказані завдання постійно ускладнюються. Вони вимагають встановлення, якісного і швидкого ремонту існуючих мереж, заміни застарілого устаткування, введення нових, більш надійних засобів контролю тощо. Складність, територіальна поширеність і значна розосередженість інженерно-технологічних об’єктів нафтогазової промисловості значно ускладнюють процеси збору, передавання, накопичення та аналізу інформації. Таке комплексне завдання повністю можуть вирішити геоінформаційні системи, що базуються на точній топографо-геодезичній інформації. ГІС містить всю необхідну інформацію, що в умовах обмеженості в часі (негайного вирішення певної проблеми, наприклад аварія) є вирішальним.